ÚvodDomácnostVepřová pečeně – s rýží nebo plátky v troubě – recepty
Vepřová pečeně – s rýží nebo plátky v troubě – recepty
11 minut čtení
Vepřové maso je pro pečení ideální. Ať už člověk dává přednost bohatému masu s tukovými švy z vepřového bůčku, nebo libové a šťavnaté vepřové pečeni, všestranné vepřové maso má vše. Níže je spoustu rad a tipů na rychlé recepty z vepřové pečeně. Tak tedy co uvařit z vepřové pečeně a na co se vepřová pečeně hodí? Jak dlouho péct vepřovou pečeni?
Pokud jde o křupavost, je těžké odolat talíři křehké vepřové pečeně v troubě s dokonalými křupavými škvarky. Vepřová pečeně se snadno připravuje a chutná příliš dobře na to, aby se jedla jen o Vánocích nebo při zvláštních příležitostech! Je ideální například i pro návštěvy jako nedělní oběd z vepřového.
Dokonale propečená vepřová pečeně je vynikajícím předkrmem i hlavním jídlem. Doby suchého a přepečeného vepřového masa jsou pryč. Doporučená minimální teplotu pro jednoduché recepty z vepřové pečeně je cca 145 °C. Při 160 °C je pak lepší použít na tučnější kusy, jako jsou žebírka nebo plec. V případě vepřové panenky a svíčkové by to ale bylo tvrdé a suché.
Jaká jsou nejoblíbenější jídla z vepřové pečeně?
vepřová pečeně na česneku
Porchetta: plněná italská rolka z vepřové pečeně
pomalu pečené vepřové na grilu
vepřová pečeně v troubě se zeleninou
pečeně z vepřové panenky v česnekové a bylinkové krustě
vepřová pečeně z kýty dušená na pivu
Pomalu pečené vepřové i vepřové pečeně minutky lze připravit mnoha způsoby. Lze upéct celý kus vepřového masa najednou, nebo ho předem nakrájet a připravit v troubě plátky vepřové pečeně. Následně pak lze podávat vepřovou pečeni s rýží, bramborem nebo jen se zeleninou. Pro zdravou variantu člověk může volit i bramborové či cuketové placičky jako přílohu. Způsobů, variací a receptů na vepřovou pečeni je opravdu mnoho.
Stejně tak se dá upravovat i telecí maso. Telecí řízek je oblíbený pokrm, který se připravuje z naklepaných telecích plátků obalovaných v trojobalu a smažených dozlatova.
Holandský řízek je variantou telecího řízku s trochou pikantnosti. Recept na holandský řízek je snadný a zvládne ho i začátečník. Plátky telecího masa se naklepají, osolí, opepří a obalí v trojobalu, do kterého se přidá na jemno nastrouhaná cibule a špetka chilli papriček. Poté se řízky smaží dozlatova v oleji.
Výběr správného kousku masa
Výběr vepřové kýty pro pečení závisí na osobní chuti. Vepřové kýty a hřbety jsou vynikající pečeně s libovým masem a dobrou křupavou kůží a vepřová kýta je působivě vypadající pečeně. Pokud člověk dává přednost něčemu sytějšímu, pak jsou ideální plec a vepřový bůček. Mají vyšší obsah tuku, který se během pečení vytaví a získáte krásně křehké maso.
Pokud člověk chce rychlou a snadnou pečeni, kus vepřové panenky se upeče za 30-40 minut. Je libové a vynikající, když se před pečením zabalí do několika plátků parmské šunky. Recepty z panenky jsou rychlé a chutné.
V ideálním případě je lepší koupit menší kousek masa, než je potřeba, protože velké kýty se v troubě méně scvrkávají a zbytky lze vždy použít jindy. Pro dobrou vrstvu škvarků je lepší si vybrat pěkný rovnoměrně tvarovaný kloub s dobrou vrstvou tuku pod kůží. Kůže by měla být naříznuta ve vzdálenostech na šířku prstu.
Jak upéct vepřovou pečeni?
Volí se pekáč o něco větší než kus masa – ne příliš velký, jinak by se drahocenný výpek vypařil. Oloupaná a rozpůlená cibule přidaná do pekáče během pečení zkaramelizuje a dodá omáčce vepřové pečeně chuť. Lze také přidat bylinky, například šalvěj nebo tymián, nebo dokonce několik plátků jablka. Těsně před pečením posypeme pečeni trochou soli.
Předehřejeme troubu na správnou teplotu a jak upéct vepřovou pečeni? U všech velkých kýt někteří kuchaři rádi pečou prvních 20 minut na vysoké teplotě, aby teplo rychle proniklo dovnitř. U kloubů je to prvních 30 minut nezbytné. Křupavá kůže vzniká, když se tuk pod kůží rozpustí a protlačí se skrz kůži nahoru, čímž se promastí tukem. Po 30 minutách se teplota sníží.
Jak dlouho péct vepřovou pečeni – různé druhy:
vepřová kýta s kůží (do 3 kg) – 20 minut na 500 g; prvních 20-30 minut 220 °C, poté 180 °C
vepřová kýta s kůží (nad 3 kg) – 15 minut na 500 g; prvních 20-30 minut 220 °C, poté 180 °C
vepřová rolka s kůží – 45 minut na 1 kg; prvních 20-30 minut 220 °C, poté 180 °C
vepřová kotleta – 45 minut na 1 kg; prvních 20-30 minut 220 °C, poté 180 °C
vepřová panenka bez kůže – 40 minut na 1 kg; 180 °C
vepřový svršek (vepřová minipečeně) bez kůže – 40 minut na 1 kg; 180 °C
Kousky vepřového masa během pečení není třeba přikrývat, jinak zůstanou rozmočené. Během pečení není potřeba vepřovou pečeni polévat, protože tuk by měl udržet jeho vlhkost, ale někteří kuchaři rádi pečeni jednou nebo dvakrát potřou trochou oleje navíc.
Odpočinek je zásadní
Odpočinek je doba, kdy se upečené maso před krájením nechá chvíli odpočívat mimo troubu. Je to nezbytné, aby se šťáva rovnoměrně rozdělila po celém mase, jinak při krájení vepřového masa odteče a maso je sušší, než by mělo být. Čím větší je kus masa a čím déle se vaří, tím déle musí odpočívat.
Vepřové maso by se mělo nechat odpočívat volně přikryté fólií, aby zůstalo teplé. Není nutno se bát, křupavá kůže tím ani v nejmenším nezměkne, i když je pečeně přikrytá několik hodin. Pokud se maso nepřikryje fólií, během odpočinku se na povrchu vysuší.
Klasická vepřová pečeně bez kosti – recepty
Snadný recept na šťavnatou a velmi aromatickou vepřovou pečeni v troubě bez kosti. Je tak jednoduchý, jak jen může být: Potřeme maso kořením a pak ho upečeme v troubě, dokud nebude zvenku hnědé a křupavé a uvnitř křehké a šťavnaté. Je to snadné, chutné a cenově dostupné!
Ingredience:
olivový olej – lze místo něj použít avokádový olej
sůl a černý pepř
koření – nejčastěji sušený česnek, paprika, sušená šalvěj a sušený tymián, ale každý volí koření podle sebe
Plech vyložíme fólií a opatříme jej drátěnou mřížkou. Drátěný stojan potřeme olivovým olejem.
V malé misce smícháme kuchyňskou sůl, černý pepř, sušený česnek, papriku, šalvěj a tymián.
Maso osušíme papírovými utěrkami. Položíme ho na drátěný rošt. Směs koření rozetřeme po celé pečeni. Vršek hojně potřeme olivovým olejem.
Troubu předehřejeme na 210 °C. Během zahřívání trouby necháme pečeni odpočívat při pokojové teplotě, přibližně 30 minut.
Vložíme do středu pečeně sondu teploměru na maso a vložíme vepřové maso do horké trouby. Pečeme ho 15 minut, poté snížíme teplotu na 190 °C a pokračujeme v pečení, dokud teploměr na maso neukáže 62 °C.
Vyjmeme pečeni z trouby. Volně ji zakryjeme alobalem a necháme ji 20 minut odpočívat.
Opatrně odstraníme z pečeně řeznický provázek, nakrájíme ji na plátky a podáváme.
Je velmi důležité nechat plně upečenou pečeni před krájením alespoň 20 minut odpočinout. To umožní, aby se šťáva znovu rozdělila a usadila. Pokud se bude do pečeně krájet příliš brzy, ztratí se lahodná šťáva a maso bude nakonec suché a ne tak chutné.
Vepřová pečeně na česneku
Šťavnatá vepřová pečeně na česneku může být snadným jídlem na všední večer, ale je dostatečně luxusní pro slavnostní nedělní oběd z vepřového nebo sváteční ale rychlá večeře s pouhými pěti ingrediencemi! A a co se hodí vepřová pečeně na česneku? Například do klasického českého knedlo vepřo zelo.
Ingredience:
1,5 kg vepřové panenky, ne svíčkové
4 stroužky česneku
1/2 lžičky kuchyňské soli
1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
1/4 lžičky papriky
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 stupňů.
Vepřovou panenku vložíme do pekáče.
Česnekem potřeme horní, tukovou, část.
V malé misce smícháme koření (sůl, pepř a papriku) a potřeme jím vepřové maso.
Vepřové maso pečeme 60-75 minut nebo dokud nedosáhne teploty 67-72 stupňů.
Před podáváním vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.
Vepřovou pečeni lze určitě připravit i v pomalém hrnci! Receptů na pomalu pečené vepřové je spousta. Například vepřová panenka v pomalém hrnci se slaninou a česnekem, nebo šťavnatá vepřová pečeně s medem a jablky, kde je vepřové maso plněné nakrájenými jablky. Tato pečeně je oblíbenou složkou ve vepřo knedlo zelo receptech, kombinace se zelím a knedlíky je více než chutná v tomto případě.
Recept na vepřovou pečeni – plátky s rýží
Není nic lepšího než chutné, zdravé a působivé jídlo, které se dá snadno připravit. Toto jídlo z vepřové pečeně, minutka, s ochucenou hnědou rýží takovým jídlem je.
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
800 g vepřové panenky
1 lžička košer soli
1 lžička mletého černého pepře
5 žampionů, rozčtvrcených na čtvrtiny
1/2 žluté cibule nakrájené na kostičky
1 1/2 šálku hnědé rýže
3 šálky kuřecího vývaru
Postup:
Předehřejeme troubu na 220 stupňů.
V hlubokém hrnci rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje.
Po zahřátí přidáme cibuli a houby a vaříme je do změknutí, přibližně 4-6 minut.
Přidáme hnědou rýži a kuřecí vývar a přivedeme k varu.
Přikryjeme a vaříme 25-30 minut, nebo dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne.
Podle chuti osolíme a opepřeme.
Zatímco se rýže vaří, rozehřejeme velkou pánev vhodnou do trouby na vysokou teplotu a přidáme zbývající olivový olej.
Vepřové maso osolíme a opepřeme.
Vepřové maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova, přibližně 2 minuty z každé strany.
Vložíme celou pánev do trouby a pečeme, dokud vepřové maso nedosáhne vnitřní teploty 62 °C, přibližně 20-25 minut.
Vepřové maso opatrně vyjmeme z trouby a nakrájíme na medailonky, které podáváme spolu s ochucenou rýží.
Tyto plátky vepřové pečeně v troubě jsou chutnou, působivou a snadným minutkovým jídlem z vepřové pečeně, které lze připravit za méně než 35 minut. Takže pokud někdo neví, co uvařit z vepřové pečeně, která mu doma zbyla, tento rychlý recept – vepřová pečeně plátky s rýží, se nabízí jako číslo jedna.
Vepřová pečeně – omáčka
OMÁČKA Z JABLEK: Je těžké překonat tradici, a pokud jde o omáčky k vepřovému masu, tato je králem. Nejlepší zprávou je, že je snadná na přípravu a dá se udělat s dostatečným předstihem, aby si člověk ušetřil práci v den přípravy pomalu pečeného vepřového.
SALSA VERDE: V Itálii a Španělsku se k vepřovému masu tradičně podává pikantní petrželová nať, citronová šťáva a česnek, které se dobře doplňují se smetanovou chutí vepřového masa. Tato omáčka se hodí zejména ke grilovanému masu, kde její chuť pronikne do kouřové chuti grilovaného masa.
JABLEČNO HOŘČIČNÁ OMÁČKA: Pokud člověk hledá omáčku k vepřovým kotletám, steakům nebo řízkům, těžko překoná tuhle. Výsledná omáčka vepřové pečeně, v níž se snoubí pikantnost dijonské hořčice se sladkostí jablečného moštu, je dostatečně pikantní, aby podpořila chuť vepřového masa.
SALSA Z PAPRIK PIQUILLO: Tato ohnivá španělská omáčka vepřové pečeni dodá trochu šťávy. Sklenice s papričkami piquillo jsou k dostání ve většině supermarketů. Pokud je někdo ještě nikdy neochutnal, je to skvělý způsob, jak objevit jejich jedinečnou sladkou a kouřovou chuť.
Další rychlé recepty z vepřového masa
Vepřové maso dokáže udělat z večeře ve všední den opravdovou událost, ale druhé bílé maso nabízí mnohem víc než jen vepřové kotlety. Variace, jako je vietnamský dušený vepřový bůček nebo chorizo, zpestří sváteční pomazánky a letní grilování – kdykoli člověk dostane chuť na vepřovou panenku, trhaný vepřový bok nebo pečenou vepřovou panenku.
Co udělat z vepřové pečeně a jaké jsou oblíbené recepty z vepřového?
recept na pomalu pečené vepřové trhané maso – oblíbené v burgerech
V receptech vepřové pečeně bez kosti a celkově z vepřového masa může každý zapojit svou fantazii. Pokud člověk neví, na co se hodí vepřová pečeně, tak na internetu je opravdu obrovské množství receptů. Vepřová pečeně je výborným jídlem, které se hodí pro všechny příležitosti.
Poslední aktualizace: 11. 02. 2023
Michal Hardyn
Již od roku 2008 sepisujeme užitečné články na nejrůznější témata - od půjček a financí až po pojištění nebo cestování. Za cíl si klademe informovat naše čtenáře co nejsrozumitelnějším způsobem - pomoci jim ušetřit peníze, získat přehled nad daným tématem či jim poradit s jejich situací.