Koláče jsou jedním z nejoblíbenějších dezertů po celém světě. Sladké, krémové nebo ovocné, jsou ideální pro různé příležitosti. S tolika možnostmi může být těžké vybrat si, který typ koláče vyrobit. Jak připravit koláče meruňkové, tvarohové, povidlové nebo jablečné?
SHRNUTÍ ČLÁNKU
Kvalitní těsto na koláč je základ. Jeden recept na těsto vystačí na nespočet náplňových variací.
Náplň na koláč lze volit dle aktuální dostupnosti sezónního ovoce.
Povidlové koláče jsou klasikou z dětství. Povidla se mažou na již upečený korpus.
Pečení koláčů pochází z Bavorska, nicméně oblíbené a rozšířené jsou všude po světě v různých variacích. V Česku se jim říká různě podle regionu, odkud pocházejí. Namátkou chodské koláče, nadýchané moravské koláče nebo valašské frgály, kterým někteří říkají pecák.
Jak udělat doma ty nejlepší koláče, po kterých se jen zapráší? Stačí jedno těsto, na které se rozprostře náplň dle chuti. Pokud jde o nadýchané moravské koláče, nebo jablečné či meruňkové koláče, vše je jen o osobních preferencích a sezónních surovinách, které jsou právě k dispozici.
Recept na těsto
Těsto je třeba připravit pečlivě a dodržovat postup, aby se mohly rovnat těm pravým moravským nadýchaným koláčům.
Na těsto je potřeba:
1 kg polohrubé mouky
250 g másla
10 g soli
200 g moučkového cukru
vanilkový cukr
60 g droždí
1 lžíce rumu
6 žloutků
400 ml vlažného mléka
Jako první je potřeba připravit kvásek. Droždí vložíme do hrnečku a s hrstkou mouky a kostkou cukru ho necháme vzejít. Ve větší míse smícháme prosetou mouku, přidáme žloutky a všechny ostatní suché suroviny.
Máslo rozpustíme v hrnku, smícháme s mlékem a společně s kváskem vlijeme do mísy. Z této směsi připravíme těsto, které nesmí být moc tuhé. Mělo by být lesklé a na povrchu by se měly vytvářet maličké bublinky. Mísu s těstem přikryjeme a necháme kynout, ideálně na teplejším místě.
Po kynutí připravíme pečící papíry do kulatého tvaru o průměru zhruba 25 centimetrů. Po jedné straně je namažeme tukem a tuk necháme ztuhnout. Tuk by měl být cca 1 cm od okraje. Na pečicí papíry pak z těsta uhněteme malé bochánky o váze zhruba 150 g. Ty vyválíme až do velikosti papíru po namazanou část.
Tvarohová náplň
Nejlepší je tvarohový koláč s borůvkami. Tato náplň je jednoduchá a chutná skvěle. Lahodný český moučník si získal srdce mnoha lidí svou lahodnou kombinací křehkého těsta a šťavnaté tvarohové náplně.
Suroviny:
500 g tvarohu v kostce
3 celá vejce
100 g moučkového cukru nebo krupice
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
50 g rozinek
rum na namočení
100 g borůvek
V míse smícháme tvaroh a vejce. Tvaroh musí být v kostce a ne ve vaničce, protože je pevnější a z koláčů neteče. Poté přidáme moučkový a vanilkový cukr. Dále také kůru z citronu a rozinky. Ty je potřeba den před tím naložit v rumu.
Nakonec namažeme připravený koláč a posypeme borůvkami. Tvarohový koláč s borůvkami je nejlepší po vystydnutí a nejlépe den uležený.
Meruňkový koláč
Na tuto náplň je potřeba jen pár surovin a výsledek je bezkonkurenční. Po meruňkovém koláči se jen zapráší.
Suroviny:
500 g meruněk
150 ml vody
1 vanilkový cukr
3 lžíce hnědého cukru (podle chuti)
1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce bílého rumu
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme zhruba 150 ml vody, přidáme vanilkový cukr a vaříme. Meruňky musejí být skoro rozvařené.
Poté tuto směs osladíme pomocí hnědého cukru a přisypeme pudinkový prášek na zahuštění. Ten se nejdřív musí rozmíchat v trošce vody. Náplň do koláče sundáme z plotny a na konec vmícháme rum. Náplň do meruňkového koláče necháme vychladnout a poté vrstvíme na koláč.
Jablečný koláč
Náplň do jablečného koláče je jedna z nejjednodušších a nejoblíbenějších náplní. Udělá koláče krásně mokré a vláčné.
Suroviny:
1,5 kg jablek
1 skořicový cukr
1 vanilkový pudink
citronová kůra
1 špetka mletého hřebíčku
cukr nebo citron podle požadované kyselosti
Oloupaná jablka nastrouháme. Přidáme všechny ingredience kromě pudinku a dáme vařit. V troše vody rozmícháme pudinkový prášek, přilejeme do jablek a necháme chvilku vařit. Přidáme špetku mletého hřebíčku. Nyní je třeba podle chuti směs buď dosladit nebo naopak snížit sladkost pár kapkami citronu.
Necháme lehce vychladnout a vrstvíme na koláče. Pokud náplň zbyde, může se vychladnutá zamrazit a použít později. Nakonec je třeba už jen koláče upéct. Pečeme na 160 stupňů a to zhruba 30 minut.
Povidlové koláče
Povidlové koláče jsou klasika, kterou zná většina národa ze svého dětství. Tradiční koláč s povidly lze udělat jednoduše i doma.
Suroviny:
200 g švestkových povidel
1 balíček vanilinového cukru
mletá skořice
rum
citronová kůra
Na povidlovou náplň stačí jen smíchat výše uvedené ingredience a namazat na připravený koláč. Pokud jsou povidla hodně hustá, dají se zředit troškou vody, než se zamíchají s ostatními ingrediencemi. Tato náplň se nepeče, nýbrž se maže na upečený koláč.
České koláče jsou obecně velmi lehké a vzdušné a lze je plnit jakoukoliv kombinací ovoce, ořechů a nebo tvarohů a pudinků.
České koláče se díky své dlouhé a bohaté historii staly cennou a nedílnou součástí místní kuchyně. Česká republika si po generace udržuje požitek z tradičních koláčů při životě a pokračuje ve vytváření a experimentování s novými recepturami.
Poslední aktualizace: 10. 06. 2024
Michal Hardyn
Již od roku 2008 sepisujeme užitečné články na nejrůznější témata - od půjček a financí až po pojištění nebo cestování. Za cíl si klademe informovat naše čtenáře co nejsrozumitelnějším způsobem - pomoci jim ušetřit peníze, získat přehled nad daným tématem či jim poradit s jejich situací.