Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech – proč je vyzkoušet?
2 minuty čtení
Veganství nikdy nebylo jednodušší. Zatímco před deseti patnácti lety si vegetariány a vegani mohli o rostlinných náhražkách masa jen zdát, dnes takové výrobky nakoupí i v běžných potravinových řetězcích. Kde je poptávka, je i nabídka. Proč je dobré alternativy masa vyzkoušet? Jak chutnají?
S rostoucím povědomím o ekologii mnozí začínají koketovat i s alternativním způsobem stravování. Zejména díky rozmachu sociálních sítích jsou otázky udržitelnosti diskutovány více než kdy dříve. Problematika globálního oteplování, rostoucí populace a škodlivé uhlíkové stopy v lidech vyvolává potřebu jednat.
To se týká například omezování plastů, a také vyhledávání nových možností, jak se vyhnout konzumaci masa. Inspirace přichází hlavně ze zahraničí, zejména ze západních zemí, kde jsou na tom s poptávkou i nabídkou rostlinných produktů nahrazujících maso značně dopředu.
Průmysl vyrábějící alternativy masa je jedním z nejrychleji rostoucích potravinářských odvětví. Poptávka po veggie burgerech, rostlinných párcích, tofu a sóje stále roste a dnes jsou kromě specializovaných prodejen zdravé výživy běžně k sehnání i v klasických supermarketech.
Prodejny Globus, Albert, Tesco, Kaufland nebo Billa na rostoucí zájem o bezmasé výrobky rychle zareagovaly a řada z nich nabízí na svých pultech i privátní vegetariánské, potažmo veganské značky. Za poslední tři roky se trh s rostlinnými náhražkami masa zdvojnásobil, což lidé to při svých každodenních nákupech zaznamenali.
Zatím jsou cílovou skupinou hlavně mladí lidé do 40 let, kteří se o rostlinnou stravu aktivně zajímají. Vzniká tak zcela nová kuchyně, velmi vzdálená od té tradiční české. Na jídelníčcích mnoha restaurací se vedle guláše nebo klasické svíčkové na smetaně objevují například pečené nudle se zeleninou a tofu nebo vegan hovězí se sezamem.
Vyzkoušet takové produkty může pro mnoho lidí znamenat výzvu. Přece jen, pouhá 4 % Čechů nejí maso. Lidé se nejvíce obávají nevalné chuti a masa se tak snadno vzdávat nechtějí. Marinované, uzené či různě kořeněné rostlinné náhražky masa jsou však běžnou součástí veganských supermarketových pultů.
Chuť rostlinných mas je konkurenceschopná a nezadá si s originálem. Obsahují stejné množství, ne-li více bílkovin a méně tuků. Ze zdravotního hlediska svítí bezmasým masům zelená.
Poslední aktualizace: 07. 07. 2021
Michal Hardyn
Již od roku 2008 sepisujeme užitečné články na nejrůznější témata - od půjček a financí až po pojištění nebo cestování. Za cíl si klademe informovat naše čtenáře co nejsrozumitelnějším způsobem - pomoci jim ušetřit peníze, získat přehled nad daným tématem či jim poradit s jejich situací.