Menu
Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech – proč je vyzkoušet?

Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech – proč je vyzkoušet?

2 minuty čtení

Veganství nikdy nebylo jednodušší. Zatímco před deseti patnácti lety si vegetariány a vegani mohli o rostlinných náhražkách masa jen zdát, dnes takové výrobky nakoupí i v běžných potravinových řetězcích. Kde je poptávka, je i nabídka. Proč je dobré alternativy masa vyzkoušet? Jak chutnají?

S rostoucím povědomím o ekologii mnozí začínají koketovat i s alternativním způsobem stravování. Zejména díky rozmachu sociálních sítích jsou otázky udržitelnosti diskutovány více než kdy dříve. Problematika globálního oteplování, rostoucí populace a škodlivé uhlíkové stopy v lidech vyvolává potřebu jednat.

TIP: Protože počet veganů v ČR roste, přibývá i magazínů a portálů o veganství. Oblíbený web Vegan.cz mimo jiné popisuje rozdíl mezi veganem a vegetariánem a seznamuje čtenáře s tím, co jedí vegani a jaké vitamíny a minerály potřebuje vegan.

To se týká například omezování plastů, a také vyhledávání nových možností, jak se vyhnout konzumaci masa. Inspirace přichází hlavně ze zahraničí, zejména ze západních zemí, kde jsou na tom s poptávkou i nabídkou rostlinných produktů nahrazujících maso značně dopředu.

Průmysl vyrábějící alternativy masa je jedním z nejrychleji rostoucích potravinářských odvětví. Poptávka po veggie burgerech, rostlinných párcích, tofu a sóje stále roste a dnes jsou kromě specializovaných prodejen zdravé výživy běžně k sehnání i v klasických supermarketech.

Místo hovězího si dát plátek seitanu? Proč ne. Rostlinné náhražky masa lze dochucovat kořením, nebo je koupit rovnou marinované či uzené.

Prodejny Globus, Albert, Tesco, Kaufland nebo Billa na rostoucí zájem o bezmasé výrobky rychle zareagovaly a řada z nich nabízí na svých pultech i privátní vegetariánské, potažmo veganské značky. Za poslední tři roky se trh s rostlinnými náhražkami masa zdvojnásobil, což lidé to při svých každodenních nákupech zaznamenali.

TIP: Plno veganských receptů, nad nimiž se sbíhají sliny, jsou k mání na webu Vegan.cz. Odolat se nedá chřestové polévce, ani hummusu s červenou řepou.

Zatím jsou cílovou skupinou hlavně mladí lidé do 40 let, kteří se o rostlinnou stravu aktivně zajímají. Vzniká tak zcela nová kuchyně, velmi vzdálená od té tradiční české. Na jídelníčcích mnoha restaurací se vedle guláše nebo klasické svíčkové na smetaně objevují například pečené nudle se zeleninou a tofu nebo vegan hovězí se sezamem.

Vyzkoušet takové produkty může pro mnoho lidí znamenat výzvu. Přece jen, pouhá 4 % Čechů nejí maso. Lidé se nejvíce obávají nevalné chuti a masa se tak snadno vzdávat nechtějí. Marinované, uzené či různě kořeněné rostlinné náhražky masa jsou však běžnou součástí veganských supermarketových pultů.

Chuť rostlinných mas je konkurenceschopná a nezadá si s originálem. Obsahují stejné množství, ne-li více bílkovin a méně tuků. Ze zdravotního hlediska svítí bezmasým masům zelená.

Poslední aktualizace: 07. 07. 2021