Menu
Lahodná káva z french pressu – jak na to?

Lahodná káva z french pressu – jak na to?

2 minuty čtení

French press představuje rychlý, jednoduchý a velmi oblíbený způsob přípravy kávy. Stačí vám k tomu jen káva, horká voda a konvička. A její přípravu zvládne i úplný laik. V čem dalším spočívá výhoda french pressů a jak kávu připravit?

Kolébkou french pressu je (překvapivě) Itálie. Původní nápad sice nejspíš pochází od jistého Francouze, který si jednou podobným způsobem připravoval kávu, konkrétní podobu konvičky vtiskl ale až Ital Attilio Calimani. Základem je kovové tělo s pístem a filtrem.

Kávu zalijete horkou vodou, sítko stlačíte a máte hotovo. Dnes už se konvičky nevyrábí jen kovové, najdete je v různých materiálech i barvách.

TIP: Na cesty si můžete sbalit i menší cestovní verzi french pressu. Někteří výrobci nabízí univerzální provedení, kdy můžete french press použít při přípravě kávy, ale také jako cestovní hrnek 2 v 1. 

Výhody french pressu

Káva se zalévá horkou vodou, nikoliv vařící. To zaručuje dokonalé aroma i plnou chuť kávy. Některé kávy dokonce chutnají nejlépe právě při této přípravě. Nepotřebujete také drahé kávovary, které se složitě čistí a zabírají spoustu místa. Odpadnou i starosti, jak odvápnit kávovar.

French press vyjde na zlomek ceny. Příprava je rychlá a jednoduchá, stejně jako údržba. Kromě horké vody a kávy tak k přípravě nic nepotřebujete.

Kolik kávy připravit? 

Podle objemu nádoby si namelte určité množství kávy. Nemusíte ji hned vážit, stačí si pamatovat, že mírně zarovnaná polévková lžíce mleté kávy odpovídá zhruba 7–9 gramům, mírně navršená čajová lžička odpočívá 3–4 gramům.

  • 1 litry = 80 g kávy
  • 0,8 litru = 65 g kávy
  • 1 šálek = 13 g

Káva do french pressu by měla být správně namletá nahrubo podobnou konzistenci cukru krystal. 

Káva ve french pressu – jaký je postup přípravy? 

  1. Nejdříve do french pressu nalijte převařenou horkou vodu. Tím se konvička nahřeje. 
  2. Následně převařte vodu na kávu. Měla by mít cca 95°C. Pokud nemáte nastavitelnou konvici, stačí ji převařit klasicky a nechat půl minuty odstát.
  3. Poté z french pressu vylijte čistou vodu a nasypte kávu.
  4. Pomalu zalijte kávu na dně konvičky, nechejte cca 4 minuty odstát.
  5. Zamíchejte a pomalu stlačte. 
  6. Pro plné aroma nechejte kávu ještě zhruba 2 minuty odstát. Můžete podávat!

TIP: Pokud má káva pachuť, zkuste přípravu s balenou, kojeneckou vodou. Nebo s vodou z filtrační konvice.

Ideální chuť lze ladit s každou přípravou, podle toho, jak kávu máte nejraději vy. Pro jemnější chuť namelte zrnka hruběji a přidejte více vody. Pokud je káva nevýrazná, namelte zrnka více najemno a přidejte na jejich množství. 

Kvalitní káva neškodí ani při graviditě, pokud je konzumována s mírou. Káva v těhotenství pro psychickou pohodu nastávající matky je spíše přínosem, než aby škodila na zdraví. Přičemž se budoucí maminka nemusí obávat ani pálení žáhy v těhotenství. To patří ke graviditě.

Poslední aktualizace: 27. 06. 2022