Menu
Cuketové placky – recepty – v troubě, zdravé i bez mouky

Cuketové placky – recepty – v troubě, zdravé i bez mouky

10 minut čtení

Cuketa je všestranná zelenina, která má schopnost se proměnit v řadu chutných pokrmů. Oblíbené jsou zejména cuketové placky. Jejich výroba je snadná a rychlá, což je dělá ideálním pokrmem pro rychlý oběd nebo lehkou večeři. Jaký je recept na cuketové placky bez mouky?


Obsah článku

  • Cuketové placky bez mouky
  • Recept na nejlepší cuketové placky
  • Zdravé cuketové placky v troubě
  • Cuketové placky se sýrem – v troubě i na pánvi
  • Cuketové placky s kuřecím masem a jiné varianty
  • Cuketovo-bramborové placky
  • Vegan cuketové placky bez vajec
  • Proč placky z cukety?
  • S čím podávat cuketové placky?

Způsobů podávání a variant cuketových placek do trouby, na pánev i do horkovzdušné fritézy je opravdu mnoho. Jaké jsou ty nejlepší cuketové placky? Dají se připravit bezlepkové cuketové placky bez mouky? Jaké jsou oblíbené variace cuketových placek?

Cuketové placky bez mouky

Ingredience:

  • 8 šálků cukety (nastrouhané, volně v odměrce; ~ 8 středních cuket)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky italského koření
  • 4 stroužky česneku (mletého)
  • olivový olej (na smažení)

Postup:

  1. Cukety a sůl vložíme do velkého cedníku a promícháme. Necháme 10 minut odkapávat nad dřezem.
  2. Cukety zabalíme do kuchyňské utěrky. Vyždímáme ji a otáčíme nad dřezem, abychom nechali odtéct co nejvíce vody.
  3. Cukety vložíme do velké mísy. Přidáme zbývající přísady a promícháme.
  4. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejeme velké množství olivového oleje, asi 2 minuty. Lžící dáváme na pánev kuličky těsta a zploštíme je. Smažíme asi 2 minuty z každé strany dozlatova.
  5. Podává se se zakysanou smetanou a petrželkou.

Tyto low carb cuketové placky bez mouky jsou zdravé. Mají nízký obsah sacharidů a jsou vhodné pro keto diety, neobsahují lepek a jsou ideální pro odlehčení jídelníčku.

Z cukety jde připravit nespočet zdravých receptů na lehká jídla do léta i do zimy.

Nejlepší cuketové placky – recept

Ty nejlepší cuketové placky mají jednoduché ingredience. Pokud je doma cuketa a zelená cibulka, vše ostatní jsou jen suroviny ze spíže a lednice.

Ingredience:

  • cca 2-5 cuket – Ačkoli lze použít velká nebo střední cuketa, nejlepší je střední cuketa, protože semínka nejsou tak velká a slupka je o něco jemnější.
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 vejce – lehce je rozšlehejte v malé misce.
  • 1/2 šálku zelené cibulky – Známá také jako šalotka. Lze ji nahradit pažitkou pro jemnější chuť.
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • olivový olej na smažení

Postup:

  1. Příprava cukety – nastrouháme cuketu na struhadle nebo v kuchyňském robotu, přendáme ji do velké mísy a promícháme se lžičkou soli.
  2. Osušit – Po 10 minutách cuketu vymačkáme nad dřezem nebo přes plátýnko, aby se uvolnila přebytečná tekutina. Po odkapání budeme muset odměřit 3,5 až 4 šálky cukety.
  3. Přidat vejce a zelenou cibulku – Zelenou cibulku a vejce vmícháme do mísy.
  4. Dokončení těsta – V malé misce prošleháme suché přísady a vmícháme je do cukety.
  5. Připravit placky – Na pánvi nastavené na střední teplotu rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Na rozpálenou pánev přidáme vrchovatou lžíci těsta na každou cuketovou placku. Mírně je zploštíme a pak je smažíme 3 až 5 minut z každé strany, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
  6. Podávat – Placičky naservírujeme na talíř a podáváme je teplé s kopečkem zakysané smetany.

Tyto cuketové placky jsou skvělým způsobem, jak využít bohatou úrodu cuket ze zahrady. Snadno se připravují, jsou dokonale křupavé a zamilují si je i děti. Recept lze omezit jen na pár ingrediencí a získá se jednoduchý recept na cuketové placky pro děti v troubě i na pánvi.

Zdravé cuketové placky v troubě

Ingredience:

  • cukety – chuťově nejvhodnější jsou menší – strouhané ručním struhadlem nebo strouhacím diskem kuchyňského robota. Klidně lze použít i žlutá letní dýně.
  • 1/2 hrnku mouky – lze použít mouku dle vlastního výběru, která pomůže pečené cuketové placky spojit. Fungovat by měly i bezlepkové varianty, jako je rýžová nebo cizrnová mouka.
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku – dodá extra chuť
  • bylinky – lze použít čerstvý kopr, petrželku nebo zelenou cibuli (šalvěj) – jemně nasekanou.
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Cukety osolit – nejprve přidáme rozdrobenou cuketu do velké mísy (nebo cedníku), promícháme ji s 1 lžičkou soli a necháme 10 minut odstát, aby se z ní dostala přebytečná tekutina.
  2. Připravit těsto – mezitím ve velké míse smícháme vejce, česnek, mouku, bylinky a sůl a pepř.
  3. Cuketu vymačkat – z cukety vymačkáme rukama nebo pomocí plátěné utěrky či sáčku na ořechové mléko co nejvíce tekutiny a poté ji přendáme do mísy s těstem.
  4. Vytvarovat a upéct cuketové placky – zdravé cuketové placky lze připravit dvěma způsoby: smažením na pánvi (výsledek je nejkřupavější, ale použije se více oleje) nebo pečením. Pečené cuketové placky z trouby jsou ale zdravější variantou.
  5. Předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si plech s lehce vymaštěným pečícím papírem. Cuketové placky do trouby naporcujeme pomocí naběračky na zmrzlinu a lehce je přitlačíme, aby se zploštily.
  6. Poté pečeme 20-24 minut a v polovině pečení fit cuketové placky jednou obrátíme.

Po upečení lze tyto fit cuketové placky z trouby podávat teplé nebo studené a doplněné řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

V receptu lze nahradit cuketu žlutou dýní, nebo lze tyto dvě igredience kombinovat.

Cuketové placky se sýrem – v troubě i na pánvi

Ingredience:

  • 4 středně velké cukety nahrubo nastrouhané
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 velká vejce rozšlehaná
  • 1/3 šálku strouhaného sýra – cuketové placky se připravují nejčastěji s parmazánem nebo čedarem, ale hodí se prakticky všechny strouhané sýry. Oblíbené jsou například cuketové placky s mozzarellou nebo nivou.
  • 1 polévková lžíce nasekané pažitky a další na podávání
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme ji do cedníku se solí, aby se z ní odkapala přebytečná vlhkost. Po 10 minutách přendáme cuketu na čistou utěrku a dobře ji vyždímáme, abychom odstranili přebytečnou vlhkost.
  2. Pro přípravu těsta dáme do mísy vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku, mouku, sůl a pepř a mícháme, dokud se dobře nespojí.
  3. Těsto dokončíme – do mísy s vejcem a moukou vmícháme okapanou cuketu, dokud se dobře nespojí.
  4. Osmažíme placky – na pánvi rozehřejeme olej a po lžících vhodíme těsto do rozpálené pánve. Mírně je zploštíme, rozetřeme hřbetem lžíce a smažíme na pánvi dozlatova, pak je obrátíme a dopečeme z druhé strany. Stejné těsto lze ale použít i na zdravé cuketové placky v troubě se sýrem.

Do pečených cuketových placek se sýrem lze použít jakýkoliv sýr, který jde nastrouhat. Mimo parmazán, čedar či mozzarellu jsou oblíbené například cuketové placky s nivou, nebo i klasickým eidamem. Variací je mnoho a lze použít také více druhů sýra najednou.

Cuketové placky s kuřecím masem a jiné varianty

Smažené i pečené cuketové placky si lze vychutnat na nekonečně mnoho způsobů. Nízkokalorické a snadno připravitelné cuketové placky jsou snadnou zeleninovou přílohou a rychlou zdravou večeří převlečenou do placičky připomínající hašiš.

Mohou mít mnoho podob, od cuketovo-mrkvových placek, přes klasické bramborovo-cuketové placky, až po cuketové placky s ovesnými vločkami a další.

Toto jsou nejoblíbenější varianty cuketových placek v troubě, pro děti jen z pár ingrediencí nebo i low carb cuketových placek:

  • vegan cuketové placky bez vajec
  • bramborovo-cuketové placky
  • cuketové placky s kuřecím masem (mleté maso se přidává syrové do těsta na placičky)
  • cuketovo-mrkvové placky (mrkev se přidává do těsta stejně zpracovaná jako cukety)
  • fit cuketové placky s ovesnými vločkami
  • cuketové placky se sýrem
  • cuketové placky s mozzarellou a s nivou

Cuketové placky mohou mít mnoho podob. Lze je přizpůsobit různým dietám a pustit se například do low carb cuketových placek, vegan cuketových placek, bezlepkových placek například s mandlovou moukou a spoustu dalších. Nejjednodušší je varianta cuketových placek pro děti v troubě, které obsahují jen 4 ingredience – cukety, vejce, strouhanka a parmazán.

Cuketovo-bramborové placky

Ingredience:

  • cca 2 střední cukety
  • 1 velká brambora
  • 1 malá cibule
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 – 1/3 šálku oleje na smažení (slunečnicový, hroznový, avokádový, olivový atd.)

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme na struhadle s velkými otvory. Smícháme se 3/4 lžičky soli, dáme ji do jemného síta a necháme ji odkapat, zatímco budeme připravovat ostatní ingredience.
  2. Ve velké míse nastrouháme brambory a cibuli na struhadle s menšími otvory.
  3. Přidejte vejce, mouku, zbývající 1/4 lžičky a mletý černý pepř. Promícháme.
  4. Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny, kterou vyhodíme. Cuketu přidáme ke zbytku těsta a promícháme.
  5. Na nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 1-2 lžíce oleje, dokud se nezačne třpytit. Lžící dáváme těsto na pánev a hřbetem lžíce je zploštíme, aby vznikly placičky.
  6. Každou stranu cuketové placky s bramborem smažíme asi 3 minuty dozlatova. Toto těsto lze použít i na cuketové placky do trouby.

Podává se teplé. K cuketovým plackám s bramborem se skvěle hodí zakysaná smetana. Do těsta lze přidat i čerstvé bylinky, jako je zelená cibulka, kopr apod. Dodají cuketovo-bramborovým plackám skvělou svěží chuť.

Nejčastější variací na cuketové placky jsou bramborové placky s cuketou.

Vegan cuketové placky bez vajec

Ingredience:

  • 3 šálky cukety nastrouhané nahrubo
  • 1,5 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 šálku mouky z červené čočky / cizrnové mouky nebo besanu
  • 1 polévková lžíce zelené chilli papričky nebo chilli prášku / nebo podle chuti
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru nebo jakéhokoli koření (např. oregano, petržel)

Postup:

  1. Do velké mísy dáme nastrouhanou cuketu a sůl. Necháme je 10 minut stranou.
  2. Voda se oddělí a zredukuje se na 2 šálky. Vodu z mísy odstraníme sítem.
  3. Do této mísy s nastrouhanou zeleninou přimícháme zbývající ingredience tak, abychom vytvořili husté těsto.
  4. Jakmile je těsto hotové, nabereme velký kopeček těsta a vytvarujeme placičku. Případně lze použít naběračku na sušenky nebo zmrzlinu, abychom vytvořili rovnoměrně velké placičky.
  5. Rozpálíme železnou pánev, vložíme na ni placičky, přidáme trochu oleje a vaříme na středním plameni. Rovnoměrně opečeme z obou stran na malém množství oleje

Podávat lze tyto cuketové placky s chlebem a omáčkou nebo mátovým čatní. Pro kompletní jídlo je lze doplnit kukuřičnou polévkou. Tyto placky z cukety jsou navíc bezlepkové.

Proč placky z cukety?

Cuketa je základní složkou středomořské stravy a může se pochlubit několika skvělými účinky. Má vysoký obsah antioxidantů, je bohatá na živiny a vitaminy a díky vysokému obsahu vody a vlákniny také podporuje zdravé trávení, protože snižuje riziko zácpy.

Přesně v polovině července jsou zahrady a trhy bohaté na cukety. Ti šťastlivci, kteří skončili s několika přebytky cuket, je mohou využít mnohými způsoby. Kromě tradičních cuketových placek nebo bramborových placek s cuketou, je lze využít například i k přípravě francouzského ratatouille nebo sladkých cuketových koláčů. Nejčastěji se podávají jako příloha podobně jako i fazole na smetaně.

Cuketa je naštěstí univerzální surovina, kterou lze jíst v salátu nebo nakrájenou na plátky a namočenou v oblíbeném dipu. Cukety se dají také připravit mnoha různými způsoby: jednoduše osmažit na pánvi s trochou dobrého olivového oleje, opéct s jinou zeleninou, nakrájet na plátky a vhodit do těstovin, do hrnce domácí zeleninové polévky nebo z nich udělat lodičky se směsí rajčat a čerstvých bylinek pro dokonalý letní předkrm.

Oblíbené jsou také veganské cuketové recepty. Cuketa je oblíbená a lze z ní připravit nespočet veganských jídel. Dokonce i bezmasé cuketové placky se dají připravit ve veganské verzi. Mezi další oblíbené recepty patří například cuketová omáčka na těstoviny, cuketová polévka nebo i cuketový guláš.

S čím podávat cuketové placky bez mouky?

Placky z cukety nebo bramborové placky s cuketou jsou nekonečně přizpůsobivé. Jako předkrm nebo svačinu je lze kombinovat s pikantní omáčkou, trochou Sriracha majonézy nebo zakysanou smetanou a lososem.

Na zdravou snídani je lze doplnit sázenými vejci nebo je podávat s trochou citronové šťávy jako přílohu ke grilovanému masu. V některých případech mohou tyto placičky i nahradit klasický knedlík z mikrovlnky.

Ty nejlepší cuketové placky se podávají ideálně horké z plotny, když jsou ještě pěkně křupavé. Lze si je vychutnat samotné se špetkou soli a citronovou šťávou nebo je lze ochutit omáčkou, která jim dodá šťávu. Oblíbené jsou například domácí tatarská omáčka, krémová koprová omáčka nebo tzatziki.

Placky se mohou podávat také jako předkrm k jakémukoli letnímu jídlu nebo jako přílohu k libovolné bílkovině. Výborné kombinace jsou s vydatným salátem, například s panzanellou, řeckým salátem nebo sekaným salátem jako tip na zdravou večeři ideální na léto.

Poslední aktualizace: 11. 02. 2023