ÚvodDomácnostCuketové placky – recepty – v troubě, zdravé i bez mouky
Cuketové placky – recepty – v troubě, zdravé i bez mouky
10 minut čtení
Cuketa je všestranná zelenina, která má schopnost se proměnit v řadu chutných pokrmů. Oblíbené jsou zejména cuketové placky. Jejich výroba je snadná a rychlá, což je dělá ideálním pokrmem pro rychlý oběd nebo lehkou večeři. Jaký je recept na cuketové placky bez mouky?
Obsah článku
Cuketové placky bez mouky
Recept na nejlepší cuketové placky
Zdravé cuketové placky v troubě
Cuketové placky se sýrem – v troubě i na pánvi
Cuketové placky s kuřecím masem a jiné varianty
Cuketovo-bramborové placky
Vegan cuketové placky bez vajec
Proč placky z cukety?
S čím podávat cuketové placky?
Způsobů podávání a variant cuketových placek do trouby, na pánev i do horkovzdušné fritézy je opravdu mnoho. Jaké jsou ty nejlepší cuketové placky? Dají se připravit bezlepkové cuketové placky bez mouky? Jaké jsou oblíbené variace cuketových placek?
Cuketové placky bez mouky
Ingredience:
8 šálků cukety (nastrouhané, volně v odměrce; ~ 8 středních cuket)
1 lžička mořské soli
1 šálek strouhaného parmezánu
2 velká vejce
2 lžičky italského koření
4 stroužky česneku (mletého)
olivový olej (na smažení)
Postup:
Cukety a sůl vložíme do velkého cedníku a promícháme. Necháme 10 minut odkapávat nad dřezem.
Cukety zabalíme do kuchyňské utěrky. Vyždímáme ji a otáčíme nad dřezem, abychom nechali odtéct co nejvíce vody.
Cukety vložíme do velké mísy. Přidáme zbývající přísady a promícháme.
Na velké pánvi na středním plameni rozehřejeme velké množství olivového oleje, asi 2 minuty. Lžící dáváme na pánev kuličky těsta a zploštíme je. Smažíme asi 2 minuty z každé strany dozlatova.
Podává se se zakysanou smetanou a petrželkou.
Tyto low carb cuketové placky bez mouky jsou zdravé. Mají nízký obsah sacharidů a jsou vhodné pro keto diety, neobsahují lepek a jsou ideální pro odlehčení jídelníčku.
Nejlepší cuketové placky – recept
Ty nejlepší cuketové placky mají jednoduché ingredience. Pokud je doma cuketa a zelená cibulka, vše ostatní jsou jen suroviny ze spíže a lednice.
Ingredience:
cca 2-5 cuket – Ačkoli lze použít velká nebo střední cuketa, nejlepší je střední cuketa, protože semínka nejsou tak velká a slupka je o něco jemnější.
1,5 lžičky soli
2 vejce – lehce je rozšlehejte v malé misce.
1/2 šálku zelené cibulky – Známá také jako šalotka. Lze ji nahradit pažitkou pro jemnější chuť.
3/4 hrnku hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky mletého černého pepře
olivový olej na smažení
Postup:
Příprava cukety – nastrouháme cuketu na struhadle nebo v kuchyňském robotu, přendáme ji do velké mísy a promícháme se lžičkou soli.
Osušit – Po 10 minutách cuketu vymačkáme nad dřezem nebo přes plátýnko, aby se uvolnila přebytečná tekutina. Po odkapání budeme muset odměřit 3,5 až 4 šálky cukety.
Přidat vejce a zelenou cibulku – Zelenou cibulku a vejce vmícháme do mísy.
Dokončení těsta – V malé misce prošleháme suché přísady a vmícháme je do cukety.
Připravit placky – Na pánvi nastavené na střední teplotu rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Na rozpálenou pánev přidáme vrchovatou lžíci těsta na každou cuketovou placku. Mírně je zploštíme a pak je smažíme 3 až 5 minut z každé strany, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
Podávat – Placičky naservírujeme na talíř a podáváme je teplé s kopečkem zakysané smetany.
Tyto cuketové placky jsou skvělým způsobem, jak využít bohatou úrodu cuket ze zahrady. Snadno se připravují, jsou dokonale křupavé a zamilují si je i děti. Recept lze omezit jen na pár ingrediencí a získá se jednoduchý recept na cuketové placky pro děti v troubě i na pánvi.
Zdravé cuketové placky v troubě
Ingredience:
cukety – chuťově nejvhodnější jsou menší – strouhané ručním struhadlem nebo strouhacím diskem kuchyňského robota. Klidně lze použít i žlutá letní dýně.
1/2 hrnku mouky – lze použít mouku dle vlastního výběru, která pomůže pečené cuketové placky spojit. Fungovat by měly i bezlepkové varianty, jako je rýžová nebo cizrnová mouka.
2 vejce
2 stroužky česneku – dodá extra chuť
bylinky – lze použít čerstvý kopr, petrželku nebo zelenou cibuli (šalvěj) – jemně nasekanou.
sůl a pepř
Postup:
Cukety osolit – nejprve přidáme rozdrobenou cuketu do velké mísy (nebo cedníku), promícháme ji s 1 lžičkou soli a necháme 10 minut odstát, aby se z ní dostala přebytečná tekutina.
Připravit těsto – mezitím ve velké míse smícháme vejce, česnek, mouku, bylinky a sůl a pepř.
Cuketu vymačkat – z cukety vymačkáme rukama nebo pomocí plátěné utěrky či sáčku na ořechové mléko co nejvíce tekutiny a poté ji přendáme do mísy s těstem.
Vytvarovat a upéct cuketové placky – zdravé cuketové placky lze připravit dvěma způsoby: smažením na pánvi (výsledek je nejkřupavější, ale použije se více oleje) nebo pečením. Pečené cuketové placky z trouby jsou ale zdravější variantou.
Předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si plech s lehce vymaštěným pečícím papírem. Cuketové placky do trouby naporcujeme pomocí naběračky na zmrzlinu a lehce je přitlačíme, aby se zploštily.
Poté pečeme 20-24 minut a v polovině pečení fit cuketové placky jednou obrátíme.
Po upečení lze tyto fit cuketové placky z trouby podávat teplé nebo studené a doplněné řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Cuketové placky se sýrem – v troubě i na pánvi
Ingredience:
4 středně velké cukety nahrubo nastrouhané
1/2 lžičky soli
1/2 šálku hladké mouky
2 velká vejce rozšlehaná
1/3 šálku strouhaného sýra – cuketové placky se připravují nejčastěji s parmazánem nebo čedarem, ale hodí se prakticky všechny strouhané sýry. Oblíbené jsou například cuketové placky s mozzarellou nebo nivou.
1 polévková lžíce nasekané pažitky a další na podávání
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme ji do cedníku se solí, aby se z ní odkapala přebytečná vlhkost. Po 10 minutách přendáme cuketu na čistou utěrku a dobře ji vyždímáme, abychom odstranili přebytečnou vlhkost.
Pro přípravu těsta dáme do mísy vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku, mouku, sůl a pepř a mícháme, dokud se dobře nespojí.
Těsto dokončíme – do mísy s vejcem a moukou vmícháme okapanou cuketu, dokud se dobře nespojí.
Osmažíme placky – na pánvi rozehřejeme olej a po lžících vhodíme těsto do rozpálené pánve. Mírně je zploštíme, rozetřeme hřbetem lžíce a smažíme na pánvi dozlatova, pak je obrátíme a dopečeme z druhé strany. Stejné těsto lze ale použít i na zdravé cuketové placky v troubě se sýrem.
Do pečených cuketových placek se sýrem lze použít jakýkoliv sýr, který jde nastrouhat. Mimo parmazán, čedar či mozzarellu jsou oblíbené například cuketové placky s nivou, nebo i klasickým eidamem. Variací je mnoho a lze použít také více druhů sýra najednou.
Cuketové placky s kuřecím masem a jiné varianty
Smažené i pečené cuketové placky si lze vychutnat na nekonečně mnoho způsobů. Nízkokalorické a snadno připravitelné cuketové placky jsou snadnou zeleninovou přílohou a rychlou zdravou večeří převlečenou do placičky připomínající hašiš.
Mohou mít mnoho podob, od cuketovo-mrkvových placek, přes klasické bramborovo-cuketové placky, až po cuketové placky s ovesnými vločkami a další.
Toto jsou nejoblíbenější varianty cuketových placek v troubě, pro děti jen z pár ingrediencí nebo i low carb cuketových placek:
vegan cuketové placky bez vajec
bramborovo-cuketové placky
cuketové placky s kuřecím masem (mleté maso se přidává syrové do těsta na placičky)
cuketovo-mrkvové placky (mrkev se přidává do těsta stejně zpracovaná jako cukety)
fit cuketové placky s ovesnými vločkami
cuketové placky se sýrem
cuketové placky s mozzarellou a s nivou
Cuketové placky mohou mít mnoho podob. Lze je přizpůsobit různým dietám a pustit se například do low carb cuketových placek, vegancuketových placek, bezlepkových placek například s mandlovou moukou a spoustu dalších. Nejjednodušší je varianta cuketových placek pro děti v troubě, které obsahují jen 4 ingredience – cukety, vejce, strouhanka a parmazán.
Cuketu nastrouháme na struhadle s velkými otvory. Smícháme se 3/4 lžičky soli, dáme ji do jemného síta a necháme ji odkapat, zatímco budeme připravovat ostatní ingredience.
Ve velké míse nastrouháme brambory a cibuli na struhadle s menšími otvory.
Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny, kterou vyhodíme. Cuketu přidáme ke zbytku těsta a promícháme.
Na nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 1-2 lžíce oleje, dokud se nezačne třpytit. Lžící dáváme těsto na pánev a hřbetem lžíce je zploštíme, aby vznikly placičky.
Každou stranu cuketové placky s bramborem smažíme asi 3 minuty dozlatova. Toto těsto lze použít i na cuketové placky do trouby.
Podává se teplé. K cuketovým plackám s bramborem se skvěle hodí zakysaná smetana. Do těsta lze přidat i čerstvé bylinky, jako je zelená cibulka, kopr apod. Dodají cuketovo-bramborovým plackám skvělou svěží chuť.
Vegan cuketové placky bez vajec
Ingredience:
3 šálky cukety nastrouhané nahrubo
1,5 lžičky soli nebo podle chuti
1/2 šálku mouky z červené čočky / cizrnové mouky nebo besanu
1 polévková lžíce zelené chilli papričky nebo chilli prášku / nebo podle chuti
1 lžička nastrouhaného zázvoru nebo jakéhokoli koření (např. oregano, petržel)
Postup:
Do velké mísy dáme nastrouhanou cuketu a sůl. Necháme je 10 minut stranou.
Voda se oddělí a zredukuje se na 2 šálky. Vodu z mísy odstraníme sítem.
Do této mísy s nastrouhanou zeleninou přimícháme zbývající ingredience tak, abychom vytvořili husté těsto.
Jakmile je těsto hotové, nabereme velký kopeček těsta a vytvarujeme placičku. Případně lze použít naběračku na sušenky nebo zmrzlinu, abychom vytvořili rovnoměrně velké placičky.
Rozpálíme železnou pánev, vložíme na ni placičky, přidáme trochu oleje a vaříme na středním plameni. Rovnoměrně opečeme z obou stran na malém množství oleje
Podávat lze tyto cuketové placky s chlebem a omáčkou nebo mátovým čatní. Pro kompletní jídlo je lze doplnit kukuřičnou polévkou. Tyto placky z cukety jsou navíc bezlepkové.
Proč placky z cukety?
Cuketa je základní složkou středomořské stravy a může se pochlubit několika skvělými účinky. Má vysoký obsah antioxidantů, je bohatá na živiny a vitaminy a díky vysokému obsahu vody a vlákniny také podporuje zdravé trávení, protože snižuje riziko zácpy.
Přesně v polovině července jsou zahrady a trhy bohaté na cukety. Ti šťastlivci, kteří skončili s několika přebytky cuket, je mohou využít mnohými způsoby. Kromě tradičních cuketových placek nebo bramborových placek s cuketou, je lze využít například i k přípravě francouzského ratatouille nebo sladkých cuketových koláčů. Nejčastěji se podávají jako příloha podobně jako i fazole na smetaně.
Cuketa je naštěstí univerzální surovina, kterou lze jíst v salátu nebo nakrájenou na plátky a namočenou v oblíbeném dipu. Cukety se dají také připravit mnoha různými způsoby: jednoduše osmažit na pánvi s trochou dobrého olivového oleje, opéct s jinou zeleninou, nakrájet na plátky a vhodit do těstovin, do hrnce domácí zeleninové polévky nebo z nich udělat lodičky se směsí rajčat a čerstvých bylinek pro dokonalý letní předkrm.
Oblíbené jsou také veganské cuketové recepty. Cuketa je oblíbená a lze z ní připravit nespočet veganských jídel. Dokonce i bezmasé cuketové placky se dají připravit ve veganské verzi. Mezi další oblíbené recepty patří například cuketová omáčka na těstoviny, cuketová polévka nebo i cuketový guláš.
S čím podávat cuketové placky bez mouky?
Placky z cukety nebo bramborové placky s cuketou jsou nekonečně přizpůsobivé. Jako předkrm nebo svačinu je lze kombinovat s pikantní omáčkou, trochou Sriracha majonézy nebo zakysanou smetanou a lososem.
Na zdravou snídani je lze doplnit sázenými vejci nebo je podávat s trochou citronové šťávy jako přílohu ke grilovanému masu. V některých případech mohou tyto placičky i nahradit klasický knedlík z mikrovlnky.
Ty nejlepší cuketové placky se podávají ideálně horké z plotny, když jsou ještě pěkně křupavé. Lze si je vychutnat samotné se špetkou soli a citronovou šťávou nebo je lze ochutit omáčkou, která jim dodá šťávu. Oblíbené jsou například domácí tatarská omáčka, krémová koprová omáčka nebo tzatziki.
Placky se mohou podávat také jako předkrm k jakémukoli letnímu jídlu nebo jako přílohu k libovolné bílkovině. Výborné kombinace jsou s vydatným salátem, například s panzanellou, řeckým salátem nebo sekaným salátem jako tip na zdravou večeři ideální na léto.
Poslední aktualizace: 11. 02. 2023
Michal Hardyn
Již od roku 2008 sepisujeme užitečné články na nejrůznější témata - od půjček a financí až po pojištění nebo cestování. Za cíl si klademe informovat naše čtenáře co nejsrozumitelnějším způsobem - pomoci jim ušetřit peníze, získat přehled nad daným tématem či jim poradit s jejich situací.