ÚvodDomácnostBorůvkový koláč s drobenkou – recept – křehký i kynutý
Borůvkový koláč s drobenkou – recept – křehký i kynutý
8 minut čtení
Borůvkový koláč s drobenkou je oblíbeným dezertem, který láká svou sladkostí a svěží chutí. Tento koláč je ideální pro milovníky ovoce a sladkých pochoutek, kteří ocení kombinaci křupavé drobenky a sladkých, šťavnatých borůvek.
Recept na nejlepší borůvkový koláč s drobenkou je relativně jednoduchý a nenáročný. K základu těsta se používá klasický recept na krémové těsto, které je poté doplněno čerstvými borůvkami. Drobenka se skládá z mouky, cukru a másla, které se v prstech drolí na křupavou texturu.
Jedinečnou chuť dodávají koláči borůvky – můžete použít čerstvé, sušené, ale klidně i borůvkovou marmeládu. Borůvkový koláč s drobenkou je ideální pro různé příležitosti, od rodinných oslav až po slavnostní události. Díky svému vynikajícímu chuti a snadné přípravě se jedná o skvělou volbu pro každou příležitost.
Pokud si lámete hlavu s tím, jaký dezert připravit třeba na nedělní odpoledne, můžete vyzkoušet tento vynikající borůvkový koláč s drobenkou. Uvidíte, že každému stoprocentně zachutná.
Borůvkový koláč s drobenkou – ingredience
4 lžíce nesoleného másla pokojové teploty
3/4 šálku krystalového cukru
1 velké vejce
1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
2 šálky mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 šálku mléka
2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek
Na drobenku
4 lžíce másla
1/2 šálku hnědého cukru
1/3 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky mleté skořice
Borůvkový koláč s drobenkou – postup
Vymažte a vysypte moukou vhodnou formu
Troubu předehřejte na 190 °C. V míse elektrickým mixérem vyšlehejte máslo a moučkový cukr do krémové konzistence.
Přidejte vejce a vanilku a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladké a dobře promíchané těsto.
V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
Pomalu přidávejte moučnou směs do máslové směsi, mezi jednotlivými přídavky přilévejte mléko a pokaždé, když přidáte část suchých přísad, šlehejte do hladka.
Do těsta opatrně vmíchejte borůvky.
Těsto rozetřete do připravené formy na pečení.
Ve středně velké míse smíchejte máslo, hnědý cukr, mouku a skořici. Pomocí mixéru, vidličky nebo prstů vytvořte drobky.
Těsto posypejte drobenkou a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
Před konzumací vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě. Nakrájejte a podávejte.
Křehký borůvkový koláč s drobenkou – recept
Tento křehký borůvkový koláč s drobenkou dokonale potěší všechny vaše smysly. Vychutnejte si perfektní kombinaci křehkého těsta, lahodných borůvek a jemné drobenky, která se vám bude rozplývat na jazyku.
Křehký borůvkový koláč s drobenkou – ingredience
1 balení hotového křehkého těsta
5 šálků čerstvých borůvek
1 lžíce čerstvé citronové šťávy, volitelně
3/4 šálku cukru
1/2 lžičky soli
1/2 šálku hladké mouky, někdy používám
Na posypání
2/3 šálku hnědého cukru
1/2 šálku hladké mouky
3/4 hrnku ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
6 lžic změklého másla
Křehký borůvkový koláč s drobenou – postup
Předehřejte troubu na 175 °C.
Borůvky jemně propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
Borůvky vložte do velké mísy a případně je pokapejte citronovou šťávou. Odstavte.
V malé misce smíchejte další 3 přísady (cukr, sůl, mouku).
Směs mouky nasypte na borůvky. Rukama borůvky jemně proházejte, aby se obalily.Odstavte.
Koláčové těsto vtlačte do lehce vymazaného hlubokého talíře.
Na krustu nasypte borůvky a rozprostřete je v rovnoměrné vrstvě.
V malé misce smíchejte hnědý cukr, ovesné vločky, mouku a skořici.
Vidličkou vmíchejte máslo a míchejte, dokud se směs nestane drobivou.
Před krájením nechte borůvkový koláč s drobenkou 10-15 minut odpočinout.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou – recept
Máte raději kynuté dezerty? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento vynikající recept na kynutý borůvkový koláč s drobenkou, který vás svou chutí vrátí do kouzelných dob vašeho dětství.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou – ingredience
1/4 šálku (50 g) cukru
1/2 šálku (100 g) světlého hnědého cukru
1 a 1/2 šálku (180 g) hladké mouky
1/2 lžičky skořice (pro větší chuť použijte 1 lžičku)
Špetka jemné mořské soli
8 lžic osoleného másla nakrájeného na malé kostičky, studené
Vlhké ingredience
8 lžic osoleného másla
1 šálek (200 g) cukru
1 velké vejce
1/2 šálku (120 g) zbytků vykynutého kvásku
Suché ingredience
2 šálky (240 g) hladké mouky, lžíce a vyrovnaná mouka
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka jemné mořské soli
1/2 šálku (120 g) zakysané smetany
1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
Práškový cukr
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou – postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pergamenovým papírem. Vyhlaďte dno a boky, aby byl papír rovný.
Do malé misky nasypte borůvky. Přisypte lžíci moučkového cukru a jemně promíchejte. Tím zabráníte tomu, aby se bobule propadly do koláče. Odložte stranou.
Pro přípravu drobenkové polevy přidejte všechny ingredience do středně velké mísy. Rukama je promíchejte na drobenku. Máslo by se mělo dobře vmíchat do mouky.
Některé větší kousky jsou v pořádku. Pokud používáte mraženou drobenku, vyjměte ji nyní z mrazáku.
Na malé pánvi rozpusťte máslo, dokud na okrajích nezíská světle zlatavou barvu (máslo úplně nepropečete). Bude to trvat jen několik minut, ale neodcházejte od pánve – rychle se spálí!
Mezitím pomocí stojanového mixéru vyšlehejte cukr, vejce a kvásek na středně nízké otáčky, 1 minutu. Za chodu přístroje postupně přilévejte teplé rozpuštěné máslo.
Do samostatné mísy prosejte suché přísady. Přidejte je k mokrým přísadám a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. V míse by měly být stále vidět smítka mouky, nepřehánějte míchání.
Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte do hladka. Tento postup dodá dortu jemnou, sametovou strukturu. Těsto bude husté.
Těsto vložte lžící do formy. V rovnoměrné vrstvě na něj nejprve rozprostřete část drobenky a poté vrstvu borůvek. Postup opakujte, abyste dokončili všechny drobky a borůvky. Viz moje poznámka níže.
Pečte 55-65 minut nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde čistá. Po 50 minutách zkontrolujte, jak se daří.
Před podáváním nechte zcela vychladnout. Poprašte moučkovým cukrem.
Babiččin borůvkový koláč s drobenkou recept
Upečte si doma tento vynikající babiččin borůvkový koláč s drobenkou. Recept, který vás vrátí do bezstarostných dnů letních prázdnin.
Ingredience na babiččin borůvkový koláč s drobenkou
250-300 ml vlažného plnotučného mléka
42 g čerstvého droždí
500 g mouky
70 g krystalového cukru
10 g vanilkového cukru
špetka soli
1 lžička citronové kůry z neošetřeného citronu
1/2 mletého muškátového oříšku
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 bílek s 1 lžící mléka na potření
Na náplň
1 kg borůvek
2 lžíce cukru krystal
Na drobenku
200 g hladké mouky
100 g másla
100 g krystalového cukru
2 lžičky skořice
Babiččin borůvkový koláč s drobenkou recept
Čerstvé droždí rozdrobte do malé misky, přidejte 1 lžíci cukru a vidličkou dobře promíchejte, až získáte konzistenci tekutých těstovin. Přidejte polovinu vlažného mléka (asi 100-120 ml, teplota by se měla pohybovat mezi 25-35 °C), zasypte lžící mouky a na teplém místě (bez přímého osvětlení) nechte drožďovou směs do 15 minut zdvojnásobit objem.
Do mísy robotu prosejeme mouku, cukr a sůl. Přidejte citronovou kůru a muškátový oříšek. Jakmile je směs droždí připravena, vytvořte v moučné směsi otvor a vlijte ji dovnitř.
Přidejte zbytek mléka, vejce a rozpuštěné (a vychladlé) máslo. Nechte těsto vypracovat asi 10 minut, pak mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho stát na teplém místě po dobu jedné hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Pokud nemáte v okolí žádné teplé místo nebo program na kynutí v troubě, můžete také naplnit větší mísu teplou vodou a vložit do ní mísu s těstem.
Mezitím si připravte drobenku. Prosejeme mouku s cukrem a skořicí, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vypracujeme drobenku. Přikryjeme a mezitím uložíme do chladničky, aby nezměkla.
Jakmile těsto vykyne, předehřejte troubu na 160 °C. Z této dávky uděláte dva koláče, takže si musíte připravit dva plechy. Rozdělte těsto na dvě stejné části a každou část těsta rozválejte na pergamenovém papíře na obdélník kopírující velikost vašeho plechu.
Každý přeneste na plech, konce potřete bílkem smíchaným s 1 lžící mléka, každý naplňte 500 g borůvek smíchaných s 1 lžící cukru a posypte polovinou drobenky. Pečeme asi 25-30 minut nebo dozlatova.
Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou – recept
Milujete pečení, ale nebaví vás vážení? Při odměřování ingrediencí na tento božský koláč si vystačíte jen s hrnkem.
Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou – ingredience
2 hrnky mouky
1 hrnek jogurtu
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
1 pečicí prášek
2 vejce
Na náplň
500 g plnotučného tvarohu
3 vejce
cukr dle chuti
Borůvky
Na drobenku
Díl hrubé mouky
Díl cukru krystal
Máslo dle potřeby
Hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou– postup
Ingredience na těsto důkladně smíchejte ve velké míse.
Předehřejte troubu na 185 °C.
Vhodný plech vymažte a vysypte, případně vyložte pečicím papírem.
Těsto přemístěte na plech.
Ve středně velké míse vyšlehejte tvaroh s cukrem a vejci.
Na těsto postupně navršte tvarohovou náplň a posypejte borůvkami.
Smichejte ingredience na drobenku a drobenkou posypte koláče.
Pečte 30-40 minut.
Celkově lze říci, že borůvkový koláč s drobenkou je skvělou volbou pro ty, kdo hledají sladkou pochoutku, kterou lze snadno připravit doma. Borůvky jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a dalších důležitých živin, a díky nim může být tento koláč chutný i prospěšný pro zdraví.
Drobenka, která se používá na vrchní vrstvě koláče, dodává jeho textuře zajímavý prvek a zvyšuje jeho chuťový zážitek. Tento koláč může být snadno připraven v různých variantách, ať už s použitím klasického těsta nebo bezlepkové varianty.
Kromě toho, že je borůvkový koláč s drobenkou skvělou volbou pro sladké pochoutky, může být také vynikajícím způsobem, jak využít sezónní ovoce. Tento koláč může být podáván kdykoliv během dne, ať už jako dezert po hlavním jídle, nebo jako sladká snídaně s kávou nebo čajem.