Menu
Tipy, jak udržet vaši ložnici čistou a svěží

Tipy, jak udržet vaši ložnici čistou a svěží

3 minuty čtení

Ložnice by měla poskytovat pohodlné a zdravé prostředí pro kvalitní odpočinek. Je důležité prostor udržovat čistý. A to nejen proto, abyste se v něm cítili dobře, ale také proto, abyste předešlí různým zdravotním problémům a diskomfortu.

Základní úklid

Ložnici je dobré uklízet denně, aby v ní nebyl nepořádek. Nemusí jít o velký úklid – spíše jde o to uklidit různé drobnosti na své místo. Ať už jde o knížku na nočním stolku, kterou už jste dočetli, či třeba odložené oblečení. Snažte se nenechávat všude povalovat různé věci – jde o jednoduchý tip, jak na úklid ložnice. Pokud totiž udržíte prostory čisté a bez nepořádku, velký úklid vám pak zabere méně času.

Zhruba jednou týdně je pak vhodné vysát či zamést a setřít prach. Čistá ložnice je jedním ze základních předpokladů pro zdravý spánek.

Pravidelná péče o matraci

Velmi důležitá je péče o matraci. Nejde jen o její úklid, ale i další kroky. Zhruba jednou za půl roku je vhodné matraci otočit, předejdete tak vytváření důlků a prodloužíte životnost lůžka. Je dobré používat chránič matrace – ten udrží nečistoty a dá se snadno vyprat. Prát byste ho měli ideálně jednou měsíčně.

Kromě toho je vhodné zařadit do pravidelné rutiny i jednoduchý úklid matrace, aby byla svěží. Stačí ji posypat jedlou sodou, nechat ji zhruba deset minut působit a poté ji důkladně vysát. K sodě můžete přidat esenciální olej pro příjemnou vůni. Jde o jednoduchý způsob, jak odstranit zápach. Voňavá a čistá matrace vám navíc zpříjemní usínání.

Comfortable, big, wooden bed with linen, pillows and blanket, nightstand beside and round mirror hanging on a white wall in a bright bedroom interior. Real photo.

Důkladné čištění

Jednou za čas je samozřejmě dobré provést důkladnější čištění. Častou otázkou je, jak odstranit skvrny z matrace (od potu, moči, roztočů, plísně). Konkrétní postup vždy záleží dle toho, o jakou skvrnu se jedná. Pokud jde o krev, používejte pouze studenou či vlažnou vodu, jinak se skvrny nezbavíte. Je vhodné používat speciální přípravky, se kterými vám úklid půjde snáze od ruky. Pokud na lůžku najdete skvrny od plísně, jen stěží lze najít dostatečně efektivní způsob, jak vyčistit matraci. Plíseň se totiž může dostat do vnitřních vrstev a pak už se jí nezbavíte.

Odolné nečistoty nebezpečné zdraví, jako je právě plíseň, jsou důvodem pro výměnu matrace. Proto je důležitý preventivní úklid. Ale stejně jednou nastane čas, kdy vyměnit matraci – jde o zhruba 5 až 10 let v závislosti na kvalitě. Postupem času totiž lůžko ztrácí své kvality. Z hygienického hlediska je dokonce vhodné vyměnit ho ještě dříve.

Běžná údržba

Samozřejmě záleží také na čistotě lůžkovin. Svěží ložnice krásně voní čistým povlečením, prát byste ho měli alespoň jednou týdně. Ale to, jak často měnit povlečení, záleží také na ročním období a vašich návycích. Obecně je ale lepší ložní prádlo prát častěji – zajistíte tak hygienickou čistotu a příjemnější prostředí.

Příjemné klima

Zaměřovat byste se neměli pouze na postel, ale i celkově prostředí ložnice. Je důležité, aby v místnosti byla příjemná teplota. Ta je pro každého jiná, ale obecně se doporučuje maximálně 20 °C. Kromě toho je důležité sledovat i kvalitu vzduchu. Zejména v zimě, kdy se topí, je častým problémem suchý vzduch v ložnici. Ten způsobuje dýchací obtíže. Proto by vám neměl chybět zvlhčovač vzduchu v ložnici, s tím snadno dosáhnete optimální vzdušné vlhkosti. Pořídit si můžete praktický difuzér – některé modely totiž mohou sloužit jako zvlhčovač vzduchu a zároveň místnost krásně provoní.

Udržovat ložnici v čistotě je klíčové – ačkoli v tomto prostoru většinou jen odpočíváme, překvapivě rychle se v něm hromadí nečistoty. Ať už jde o různé prostory, matraci či lůžkoviny. Proto byste neměli podceňovat pravidelný úklid.

Zdroj foto: 1, Photographee.eu / stock.adobe.com; 2, Julia / stock.adobe.com

Poslední aktualizace: 09. 10. 2024